Midwinterhoornblazers op Schapenmeer

Datum: zondag 15 december 2024 - 12.00-14.30

Op zondag 15 december komen de midwinterhoornblazers van d’Olde Roop in ons gebied blazen. Het geluid van de midwinterhoorn draagt kilometers ver. Op een aantal plekken in ons bos komt u de blazers tegen. U kunt tussen 12.00 en 14.30 op eigen gelegenheid door het bos lopen of een routekaartje ophalen bij de (openlucht)boskapel net wat u het liefst doet.

Historie

Het blazen op de midwinterhoorn is een oud gebruik. In de Romeinse tijd dachten de Germanen dat in de winter het licht niet meer terug zou komen. Men blies daarom op een hoorn om de duisternis te verdrijven. Volgens traditie wordt er alleen op de midwinterhoorn gespeeld vanaf de adventstijd tot aan Driekoningen. Ze spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt.

“Zee bloas um beurten de boodschap védan, dat ‘t duuster mut goan want ‘t lich kump d’r an”

Een hoorn klinkt het mooist als je hem van enige afstand hoort. Onder de juiste omstandigheden, met winters weer en een harde bodem, kun je kilometers ver het geluid horen. Een indrukwekkend geluid op de, anders zo stille, natuurbegraafplaats.

De uitdrukking in Twente voor het geluid in de Achterhoek d’olde roop.

De gespeelde melodie is vaak deze, Music ClefG-1.svgMusic 4c1.svgMusic 2f1.svgMusic End.svgMusic 4c1.svgMusic 4f1.svgMusic 2a1.svgMusic End.svgMusic 4c1.svgMusic 4f1.svgMusic 4a1.svgMusic 4f1.svgMusic End.svgMusic 4c1.svgMusic 4f1.svgMusic 4a1.svgMusic 4c2.svgMusic 4a1.svgMusic 4f1.svgMusic 4c1.svgMusic 4f1.svgMusic 4a1.svgMusic 4c2.svgMusic End.svg

Wandeling

De midwinterhoornblazers staan op verschillende plaatsen in ons gebied. U komt ze tijdens de wandeling tegen en hoort hun bijzondere klanken. U bent van harte welkom om dit mee te beleven. De hoornblazers beginnen om 12.00 uur en zijn hier tot ongeveer 14.30 uur. Natuurlijk hebben we bij de boskapel warme koffie en thee voor u klaar staan!

Praktische informatie:

  • Parkeren kan op onze eigen parkeerplaats en op de parkeerplaats van de algemene begraafplaats.
  • De wandeling gaat over onverharde paden.
  • U kunt vrij wandelen, de blazers spelen tussen 12.00 en 14.30
  • Pas ook uw kleding aan op de weersvoorspelling.
  • Bij heel slecht weer gaat de wandeling niet door en krijgt u van ons een telefoontje of mailtje.

Aanmelden Midwinterhoornwandeling

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden