Islamitisch Natuurbegraven in de Achterhoek

Vanaf 2022 is het op Natuurbegraafplaats Schapenmeer ook mogelijk om islamitisch te begraven. Hiermee is in de Achterhoek de eerste islamitische natuurbegraafplaats gerealiseerd. 

Het islamitisch geloof kent vele rituelen en tradities rondom de begrafenis. Voor moslims is het bijvoorbeeld gewenst om te worden begraven waar men sterft. Ook eeuwigdurende grafrust hoort hierbij. De meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen echter niet voorzien in de behoefte aan eeuwigdurende grafrust. Daarom worden er nog altijd veel overledenen begraven in het geboorteland of het geboorteland van ouders of grootouders. In Vorden kan er wel begraven worden met eeuwigdurende grafrust waarmee in een grote behoefte wordt voorzien.

Natuurbegraven en islamitisch begraven

Er zijn veel meer overeenkomsten tussen Islamitisch begraven en natuurbegraven. Voor beiden worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. Zowel een natuurgraf als een islamitisch graven blijven vrij van versierselen. Het is daarbij niet toegestaan om bloemen of andere voorwerpen op het graf te leggen. De eeuwigdurende rust is belangrijk voor zowel natuurbegraven als islamitisch begraven. 

De islamitische rituelen bij een begrafenis kunnen op het Schapenmeer in acht worden genomen. Helpen bij het dragen en het begraven van een overledene is een goede daad die moslims kunnen doen. De dragers kunnen zelf het lichaam op de rechterzijde in het graf leggen, met het gezicht naar Qibli. We streven ernaar om het lichaam binnen 24 uur te begraven.

Een andere belangrijke overeenkomst is de liefde voor de natuur. Voor een moslim is het belangrijk om respect te hebben voor alles wat groeit en bloeit. 

Meer weten over de islamitische uitvaart?

Op de website ‘Islamitisch Natuurbegraven’ vindt u uitgebreide informatie over alles wat te maken heeft met een islamitische uitvaart in de natuur. Hier kunt u ook terecht voor het maken van een afspraak, het reserveren van een graf of het aanmelden van een uitvaart

Meer weten?Islamitisch Natuurbegraven

Bezoek de website