de Hazelworm

Als je door ons gebied wandelt, tref je misschien wel dit bijzondere en zeldzame dier aan, de hazelworm. Het lijkt op een kleine slang, maar het is een hagedis zonder pootjes. Het is een prachtig diertje dat haast goudkleurig is met zwarte flanken en rug strepen. Hazelwormen zijn ‘eierlevendbarend’, ze komen direct uit de eitjes als die door de moeder zijn gelegd. 

De hazelworm is een diersoort die leeft in open bossen op zandgronden, maar hij komt ook voor op de heide. Hij houdt zich graag verborgen, in de winter in holletjes en zo veel mogelijk onder de begroeiing. Hij is onzichtbaar voor velen, maar soms komt hij ineens op je pad. Het dier verplaatst zich voornamelijk als het geregend heeft, want dan komt ook zijn favoriete voedsel tevoorschijn, zoals naaktslakken en wormen. 

De hazelworm valt onder de reptielen. Het zijn koudbloedige dieren, die zich graag in het zonnetje opwarmen, maar uit het zicht blijven. De oversteek op zandpaden is lastig voor ze omdat ze weinig grip krijgen. Ze gebruiken hun schubben om voort te bewegen.

Voelt hij zich bedreigd, dan kan hij een deel van zijn staart afwerpen. Het duurt ongeveer drie tot vier jaar voor een mannetje volwassen is, bij de vrouwtjes duurt dit iets langer; vier tot vijf jaar.

Na ongeveer zeven jaar is de hazelworm uitgegroeid, maar hij blijft zijn hele leven vervellen en wordt maximaal 40 cm. De hazelworm kan best oud worden, tien tot twaalf jaar in het wild.

Zie je dit prachtige diertje op een pad? Laat het dan rustig voorbij schuifelen. De hazelworm, die lijkt op een slang, maar eigenlijk een hagedis is,  kan ons ook iets leren. De hazelworm laat zien dat jij anders kan en mag zijn dan de rest. Anders zijn is geen straf, raar of “niet de bedoeling”. Anders zijn is precies de bedoeling! 

 

Geplaatst in Schapenmeer