Heideveld

Sinds 2021 is het gebied tussen de Galgengoorweg, Enzerinckweg en oude Zutphenseweg onderdeel van onze natuurbegraafplaats Schapenmeer. We willen graag de biodiversiteit in het gehele gebied vergroten. Daarom is er ruimte gemaakt om het oorspronkelijke karakter van het heideveld terug te brengen in het natuurgebied. 

Tot circa 1950 was een deel van het bos onderdeel van het Grote Veld, waar heide en stuifzand domineerden. Daarna is het, door menselijk toedoen, dichtgegroeid tot een monotoon bos met o.a. naaldbomen en invasieve exoten zoals de Amerikaanse vogelkers. 

Nu we het gebied meer open hebben gemaakt, zien we daar ook al de eerste resultaten. Overal komt de heide al tevoorschijn. Deze zaadjes zitten gewoon in de grond en komen na al die jaren weer tot leven! Onze natuurbeheerder, vrijwilligers en schaapskudde zorgen ervoor dat jong opschot en de Amerikaanse vogelkers hier in toom worden gehouden.

Over een aantal jaren is een bloeiend paars heideveld onderdeel van dit natuurgebied waarmee we de oorspronkelijke flora en fauna terug brengen en daarmee de biodiversiteit in dit gebied verhogen.

Geplaatst in Natuur