Het begraven van as

 

Op onze natuurbegraafplaats is het ook mogelijk om de as van een dierbare te begraven. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals het begraven van een urn in een urnengraf. Maar het is ook mogelijk om as uit te strooien in een graf. Onze natuurbeheerder graaft het graf met de hand en creëert een klein trappetje om zo het graf  toegankelijk te maken. Naderhand kan het graf met de hand gesloten worden door de nabestaanden of door de natuurbeheerder.

 

Hebben jullie ook een strooiveld? 
Nee, we hebben geen urnenveld of strooiveld. Waarom niet? As bevat fosfaat en calcium wat schadelijke effecten heeft op de meest kwetsbare en zeldzamere natuur. Planten en bomen halen veel van hun voedingsstoffen uit de bovenste laag van het bos, de zogeheten humuslaag. Het uitstrooien van de as op deze laag is schadelijk voor het ecosysteem en daarom niet toegestaan op onze natuurbegraafplaats. Wanneer de as onder de humuslaag, in het zand wordt begraven zorgt het voor veel minder schade. 

Hoe gaat een urnbegraving in zijn werk?
Bij een urnbegraving kan een uitvaartleider worden ingezet, maar dit is niet vanzelfsprekend. Vaak heeft er al een afscheidsdienst of condoleance plaatsgevonden voorafgaand aan het cremeren en is het meeste werk op dat moment al verricht. De stappen die nog moeten worden verricht voordat een urnbegraving kan plaatsvinden zijn meestal prima te overzien voor nabestaanden zelf.

1. Uiteraard zal er een datum en een tijdstip voor het begraven moeten worden overeengekomen met de natuurbegraafplaats. Het is handig om vooraf alvast te bedenken of u het graf na de begraving zelf wilt dichten, of liever niet.

2. Op een natuurbegraafplaats begraven we enkel urnen die biologisch afbreekbaar zijn. Deze urnen zijn niet verkrijgbaar op de natuurbegraafplaats, maar u kunt hiernaar vragen bij het crematorium, of hiervoor het internet raadplegen. U kunt er ook voor kiezen om de as in het graf uit te strooien, zonder urn.

3. Wat erg van belang is, is om het crematieformulier op de dag van de urnbegraving mee te nemen. Dit is het formulier dat u heeft ontvangen van het crematorium tijdens de asoverdracht.

4. Als u van tevoren ook de boomschijf aanvraagt, kunt u deze ook gelijk plaatsen nadat het graf gesloten is. Ook nu mogen er bloemen gelegd worden die na een week of 2 weer weggehaald worden.

 

Geplaatst in Schapenmeer