Hoe is het ooit begonnen?

dolf Vaak krijgen we de vraag hoe het nu eigenlijk begonnen is en wat de eerste aanzet tot het organiseren en beheren van een natuurbegraafplaats is geweest. Iemand moet toch ooit begonnen zijn en had daar zo zijn redenen voor. En dat klopt natuurlijk.

De reden dat onze natuurbegraafplaatsen zijn ontstaan ligt eigenlijk verborgen in een grafheuvel in Drenthe. 

In 1996 kochten Dolf en Annetje een bijna 100 hectare tellend landgoed in Drenthe, tussen Eext en Rolde. Een ernstig verwaarloosd landgoed met zeven grafheuvels, een gletsjerkuil, een hoogveen-ven en bosvijver, lanen en vier pingo-ruïnes.

dolfDe grafheuvels uit de tijd van de Trechterbeker Volkeren zijn rijksmonumenten en werden onderzocht. In één van deze grafheuvels bleek een moeder met kind te liggen. Een bijzondere ontdekking. Natuur troost en leert ons over het leven en de dood. Het idee ontstond om een natuurbegraafplaats te ontwikkelen waar de mens zijn geliefde kan gedenken. Zo werd in 2012 natuurbegraafplaats Hillig Meer geopend. 

Vanuit de gedachte:” De natuur is van zichzelf en daar mogen wij alleen maar op passen”, gingen ze aan de slag. Een stichting werd opgericht om ervoor te zorgen dat het landgoed ook na hun overlijden beheerd kon worden. 

De behoefte om meer natuurgebieden te beschermen en de functie te geven van natuurbegraafplaats groeide en “Van Waarde” werd opgericht. Hier kunt u meer lezen over deze organisatie. Er volgden meer natuurbegraafplaatsen. Schapenmeer in 2021 was de zevende in rij. Inmiddels kent de organisatie 10 natuurbegraafplaatsen.

Afgelopen jaar is Dolf overleden en in zijn geliefde natuurgebied, op Hillig Meer begraven. Annetje heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de organisatie maar is nog steeds sterk betrokken. De natuur blijft voor haar en ons een bron van troost, geluk en inspiratie.

Geplaatst in Schapenmeer