Natuur en begraven

uitvaart in scène, impressieOp een natuurbegraafplaats begraven wij in harmonie met de natuur. Alles wat wij doen is erop gericht om de natuur te beheren en te beschermen. Daarom houden wij ook tijdens een begraving rekening met wat goed is voor de natuur. Dit betekent dat alle materialen die gebruikt worden tijdens een begraving natuurlijk afbreekbaar moeten zijn.

Omhulsel
Bij een omhulsel, zoals een mand, kist, wade of urn betekent dit dat er niet gewerkt wordt met bijvoorbeeld spaanplaat, schroeven of ijzeren beslag, maar met deuvels of verteerbare lijmen.

Ook voor het gebruik van kleding zijn er veel mogelijkheden. Katoen, wol, zijde en linnen zijn allemaal natuurlijk afbreekbaar. Synthetische materialen zijn dit niet, net zoals schoenen met rubberen zolen of bewerkt leer. Hiervoor zijn natuurlijke alternatieven ruim aanwezig. Accessoires zijn niet afbreekbaar waardoor een bril en sieraden niet mee het graf in mogen

Bloemen

natuur en begravenWanneer iemand begraven wordt zijn bloemen welkom, zowel in het graf als er bovenop. Soms zijn dit zorgvuldig uitgekozen losse bloemen en takken, soms bloemen uit eigen  tuin, soms grote bloemstukken. Dat is allemaal goed. We vinden het belangrijk dat mensen hier op hun eigen manier invulling aan kunnen geven.

 

Bij het sluiten van het graf, zorgen we er zoveel mogelijk voor dat de humuslaag weer teruggelegd wordt. We zien de natuurlijke begroeiing geleidelijk aan terugkomen op de plek van het graf. 
Na twee weken halen wij de bloemen van het graf en dragen we de zorg van een graf over aan de natuur.  Een graf kan dan volledig opgaan in de omgeving waarbij het natuurlijke karakter van het gebied wordt beschermd. Het is dan niet meer toegestaan om iets op het graf achter te laten.

Boomschijf

uitvaart in scèneOp Schapenmeer kunt u een gedenkteken plaatsen in de vorm van een boomschijf, maar dat hoeft niet. De boomschijf kunt u bij ons aanvragen. De inscriptie op de boomschijven wordt met de hand gemaakt. Deze houten schijf vergaat na enkele jaren en symboliseert zo ook de vergankelijkheid van de mens.

Geplaatst in Schapenmeer