De heide bloeit!

heideSoms sta je toch versteld van de kracht van de natuur! Pure en oude kracht! Vele honderden jaren lang, bloeide de heide in ons gebied en liepen de schapen rond. Het Grote Veld, waar ons gebied onderdeel van is, was een groot open gebied. Rond 1920 werd het gebied ingericht als productiebos en verdween de heide grotendeels.

heideEen paar jaar geleden hebben we in een deel van ons gebied veel dennenbomen moeten kappen vanwege de letterzetter, een bast- etend kevertje. De grond werd verschraald om de oude heidezaadjes, die nog in de grond zaten, licht en ruimte te geven. De schapen kwamen weer begrazen, vroeger werd weer heden.

 

En nu, slechts een paar jaar later, bloeit dit prachtige plantje weer rijkelijk. Dit is mede dankzij natuurbeheer, de vrijwilligers die wekelijks de jonge dennen verwijderen en natuurlijk de schapen die het gebied begrazen.

Met de opbrengst van natuurbegraven wordt dit alles mogelijk gemaakt. U draagt zo een steentje bij voor nu en in de toekomst. De wilde bijen, zweefvliegen en andere dieren zijn er blij mee en wij mensen ook. Wat bijzonder om te zien!

heide

Geplaatst in Schapenmeer