Schapenmeer en de bijenstichting

Wat kunnen wij doen om de leefomgeving van de wilde bijen zo optimaal mogelijk te maken?

Dat was de vraag waar Roy, onze natuurbeheerder en Jaap Molenaar van bijenstichting Nederland zich over bogen.

Het goede nieuws: ons gebied is bijzonder geschikt voor de wilde bij. Als eerste vanwege de opkomende heide en andere bloeiende planten in ons gebied. Ook staan er genoeg bomen waar ze in kunnen nestelen, genoeg zand voor de zandbijen en voldoende wallen waar van alles in en op groeit. 

 

Dat doet ons goed want de wilde bij wordt steeds verder bedreigd in Nederland. Ook is ze een onmisbare keten in onze voedselvoorziening vanwege de bestuiving. Meer informatie over de bijen leest u hier

Bijen tellen

De komende tijd gaan we vooral monitoren. Dit houdt in dat we gaan kijken hoeveel bijensoorten er te vinden zijn in ons gebied en hoe dit ontwikkelt in de komende jaren.

Ook gaan we ons nog meer kijken naar de onderlaag van het bos, daar waar de kruiden en bloeiende planten te vinden zijn voor de bij. De begrazing met schapen past heel goed in de natuurlijke omgeving van de bij. 

 

 

Jaap en de bijenstichting zullen ons de komende tijd helpen bij het opbouwen van de kennis. Met 350 verschillende bijen en hommelsoorten is het best een uitdaging om deze goed te kunnen herkennen en monitoren.                                                                                                                                We zijn blij dat we, mede met de opbrengst van onze bijzondere dagen kalender, aan de slag kunnen gaan voor de hardwerkende wilde bij!

Geplaatst in Schapenmeer